שלושה מנהיגי האיחוד האירופי יבקרו בקייב כדי להראות תמיכה באוקראינה. מנהיגים צ'כיים, פולנים וסלובניים בדרך לקייב.
עוזרו של זלנסקי אומר (עפ"י רויטרס) שהמלחמה תסתיים עד מאי
שלושה ראשי ממשלה אירופיים הגיעו ביום שלישי ברכבת לקייב לביקור ראשון מסוגו מאז החלה המלחמה, אפילו כשבניינים מופגזים ועובדי ההצלה ניסו לחלץ ניצולים מהעיר בין ההריסות של הפצצה רוסית טרייה.
העובדה שמנהיגים זרים יכולים לנסות ולבקר בבירת אוקראינה היא סמל בולט להצלחתה של אוקראינה עד כה להדוף תקיפה שמדינות המערב מאמינות שנועדה להשתלט על קייב.
"חובתנו להיות במקום שבו ההיסטוריה מחושלת. כי זה לא קשור בנו, אלא בעתידם של ילדינו הראויים לחיות בעולם נקי מעריצות", אמר ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי, שחצה את הגבול עם צ'כיה. ראש הממשלה פטר פיאלה וג'אנז יאנסה מסלובניה.
פיאלה אמרה כי המטרה היא "לאשר את התמיכה החד משמעית של האיחוד האירופי כולו בריבונות ועצמאות אוקראינה".
הביקור מגיע בזמן שבו גורמים רשמיים אוקראינים מגלים את התקווה שהמלחמה עשויה להסתיים מוקדם מהצפוי, ואמרו שמוסקבה עשויה להשלים עם הכישלון שלה לכפות ממשלה חדשה על קייב בכוח.
ברמז האחרון לפשרה, הנשיא וולודימיר זלנסקי אמר ביום שלישי כי קייב מוכנה לקבל ערבויות ביטחוניות שעוצרות מחוץ ליעדה ארוך הטווח בנוגע לחברות בברית נאט"ו, שמוסקבה מתנגדת לה.
כוחות ההצלה עובדים ליד בניין מגורים שניזוק מהפגזות, בעוד המתקפה של רוסיה על אוקראינה נמשכת, בקייב, אוקראינה, בתמונת עזר זו שפורסמה ב-15 במרץ, 2022.
באמצעות REUTERS
אוקראינה מבינה שעדיין אין לה דלת פתוחה להצטרף לנאט"ו, אמר זלנסקי בהודעת וידאו: "אם אנחנו לא יכולים להיכנס דרך דלתות פתוחות, אז אנחנו חייבים לשתף פעולה עם העמותות שעמן אנחנו יכולים, שיעזרו לנו, להגן עלינו. .. ובעלי ערבויות נפרדות".
שיחות השלום בין משלחות רוסיות ואוקראיניות באמצעות שיחות וידאו החלו מחדש ביום שלישי לאחר הפסקה ביום שני.
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר כי מוקדם מדי לחזות את ההתקדמות: "העבודה קשה, ובמצב הנוכחי עצם העובדה (השיחות) נמשכות כנראה חיובית".
מנהיגי אירופה יגיעו לעיר שעדיין מופגזת, שבה כמחצית מ-3.4 מיליון האוכלוסייה נמלטו והתושבים מבלים לילות במקלט בתחנות תת-קרקעיות.
שני פיצוצים חזקים הרעידו את קייב לפני עלות השחר ביום שלישי ואש נותבים האירה את שמי הלילה. בניין מגורים רב קומות עלה בלהבות בבוקר לאחר שנפגע מאת ארטילריה.
לוחמי האש ניסו לכבות את השריפה וכוחות ההצלה סייעו בפינוי תושבים שנלכדו בפנים באמצעות סולמות ניידים. גורמים רשמיים אמרו שארבעה בני אדם מתו בהפגזה רוסית על הבירה בשעות המוקדמות.
תושב קייב, איגור קרופה, יושב על האדמה בחוץ, אמר שהוא שרד כי ישן מתחת למקלט מאולתר של רהיטים ומשקולות מתכת: "כל החלונות התנפצו וכל הפסולת נכנסה לדירה".
אבל למרות הפגזת כמה ערים לכדי הריסות, כוח הפלישה הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה נעצר בשערי קייב, ורוסיה לא מצליחה לכבוש אף אחת מעשר הערים הגדולות באוקראינה (עפ"י סוגנות הידיעות רויטרס).
בהצהרה הפומבית שלו, קרא זלנסקי לכוחות הרוסים להיכנע.
"לא תיקח מאוקראינה כלום. אתה תיקח חיים", אמר. "אבל למה לך למות? בשביל מה? אני יודע שאתה רוצה לשרוד."
גורמים צ'כיים ופולנים אמרו כי משימתם של ראשי הממשלה תואמה עם האיחוד האירופי והוסכמה על ידי מנהיגי הגוש בפסגה בשבוע שעבר. עם זאת, כמה פקידים בבריסל היו זהירים לגבי הביקור.
בעוד שכל יוזמת שלום הייתה מבורכת, הנסיעה "מהווה סיכונים ביטחוניים חמורים", ציין גורם באיחוד האירופי. "יש מנהיגים שאולי גם תוהים: האם זה יסכן או ישפר את התנאים למשא ומתן עם הרוסים. נותר כמובן לראות. זה קו דק".
בצומת דרכים
אחד מעוזריו הבכירים של זלנסקי אמר כי המלחמה תסתיים עד מאי, או אפילו תסתיים תוך שבועות, מכיוון שרוסיה במחסור חיילים.
"אנחנו נמצאים בצומת דרכים", אמר אולקסי ארסטוביץ' בסרטון. הוא הוסיף שהוא מצפה להסכם שלום תוך שבוע או שבועיים או לעוד ניסיון רוסי עם חיזוקים חדשים ללחימה, מה שעלול להאריך את הסכסוך בחודש נוסף.
"אני חושב שלא יאוחר ממאי, תחילת מאי, צריך שיהיה לנו הסכם שלום, אולי הרבה קודם? נראה", אמר ארסטוביץ'.
בעיר רובנה שבמערב אוקראינה אמרו גורמים רשמיים כי 19 בני אדם נהרגו בהתקפה אווירית רוסית על מגדל טלוויזיה. אם תאושר זו תהיה המתקפה הגרועה ביותר על מטרה אזרחית עד כה בצפון-מערב שבה חיילי הקרקע הרוסיים טרם פלשו.
שיחות השלום התמקדו עד כה בהפסקות אש מקומיות כדי לאפשר לאזרחים להתפנות ולהביא סיוע לערים המוקפות.
הפגיעה הקשה ביותר היא הנמל הדרום-מזרחי של מריופול, שבו נהרגו מאות מאז רוסיה הטילה מצור בשבוע הראשון של המלחמה.
כוחות רוסים הניחו לטור ראשון של מכוניות לעזוב את מריופול ביום שני, אך הניסיונות להכניס שיירות סיוע נכשלו במשך 10 ימים רצופים. פקידים אוקראינים אמרו שהם ינסו שוב.
בעוד שרוסיה לא הצליחה לכבוש אף ערים בצפון ובמזרח, היא זכתה להצלחה רבה יותר בדרום, שם מסרה מוסקבה ביום שלישי שהיא שולטת כעת בכל אזור חרסון.
בעדכון מודיעיני שלשום, דיווח משרד ההגנה הבריטי על הפגנות נגד הכיבוש הרוסי בערים הדרומיות חרסון, ברדיאנסק ומליטופול.
המלחמה הביאה לבידוד כלכלי על רוסיה והובילה לדיכוי כמעט מוחלט של חופש הביטוי שם, כאשר כל המדיה העצמאית הגדולה נסגרה ואפליקציות המדיה החברתית המערביות כבו.
האו"ם אומר שכמעט 3 מיליון בני אדם נמלטו מאוקראינה מאז תחילת המלחמה.
טניה, שחצתה את נהר הדנובה לרומניה, אמרה כי היא נמלטה מהעיירה מיקולאיב בחזית הדרומית כדי להציל את ילדה. "כי האנשים שנמצאים שם עכשיו הם רוסים, חיילים רוסים, והם הורגים ילדים".
דיווח של לשכות רויטרס; כתיבה של פיטר גראף; עריכה: תומאש ינובסקי
Comentarios